Publisert

Solgte eiendommer for 1,5 milliarder

Innlandet Næringsmegling kan se tilbake på et fantastisk fjorår. Samlet omsatte meglerhuset næringseiendommer for hele 1,5 milliarder kroner.

– Vi har drevet meglervirksomhet her i snart åtte år, og volum på slike nivåer som vi opplevde i fjor har vi ikke sett tidligere, sier daglig leder for Innlandet Næringsmegling, Jonas Karlsen.

Mange utenbys kjøpere
Samlet gjennomførte de tre meglerne 50 transaksjoner med en samlet eiendomsverdi på 1,5 milliarder kroner. Til sammenligning var transaksjonsvolumet i 2016 bare på 650 millioner kroner.
– 650 millioner kroner var rekordvolumet før 2017. Vi doblet i fjor med andre ord tidligere rekordvolum, sier Karlsen.
Den viktigste årsaken til det gode omsetningsvolumet mener han har å gjøre med en generelt stor etterspørsel etter næringseiendom.
– Prisene i hovedstaden har blitt presset stadig høyere, noe som har gitt skarpere og skarpere yielder. Dette løpet er det ikke alle som har råd eller lyst til å være med på, og i jakten på høyere avkastning har de derfor utvidet horisonten sin. Noen av kjøperne fant veien hit, noe som resulterte i at 55 prosent av kapitalen i 2017 kom fra utenbys kjøpere, sier Karlsen.

En trygg havn
Megler og fagansvarlig, Ingar Finstuen, tror noe av grunnen til at flere ser til Innlandet har å gjøre med at markedet er langt mer stabilt enn det man opplever i storbyene.
– Mens markedene i de større byene ofte svinger mye, så er situasjonen her veldig stabil. Det betyr for eksempel at oljekrisen som rammet Vestlandet hardt, den merket vi ingenting til her hos oss. Investorene får dermed heller ikke de store toppene, men de får god forutsigbarhet, noe som er attraktivt for mange, sier Finstuen.
Meglerteamet, som i tillegg til Finstuen og Karlsen, også består av Anne Ørslien, er enige om at inneværende år har startet godt, om enn noe mer avventende enn fjoråret. Så langt har de tre meglerne solgt eiendommer for cirka 200 millioner kroner.
– Vi har også eiendommer for cirka 100 millioner kroner som er i budaksept. Det betyr at vi så langt har et volum på rundt 300 millioner kroner. Det er ikke tall på nivå med 2017, men historisk er det likevel svært gode tall, sier Karlsen, som legger til at så langt i år er den utenbys andelen på rundt 30 prosent.
På de nesten åtte årene de har drevet som næringsmeglere i regionen har de samlet solgt næringseiendommer for rundt regnet fire milliarder kroner.
– Det setter fjorårets volum litt i perspektiv, sier Karlsen.

Mye handel
Det som kanskje er noe spesielt med transaksjonsmarkedet i Hedmark og Oppland er at det er preget av en høy andel handelseiendommer.
– Nasjonalt er det kontoreiendommer som er den store transaksjonsdrageren. Slik er det ikke her. Her er det handel som utgjør det største segmentet. I fjor var rundt 40 prosent av volumet handelseiendommer, sier Karlsen.
På landsbasis utgjorde derimot kontoreiendommer i overkant av 40 prosent av volumet i fjor, mens handel bare stod for knappe 15 prosent av det samlede volumet.
– Hos oss hadde kontoreiendommene et volum tilsvarende 30 prosent. Lager og logistikk stod for rundt ti prosent, mens de resterende 20 prosentene gikk til boligprosjekter og lignende, sier Karlsen.

Har du spørsmål om det regionale eiendomsmarkedet?
Ta gjerne kontakt for en hyggelig eiendomsprat!

Selskapet fokuserer på salg, utleie og søk av næringseiendom på Innlandet (Hedmark og Oppland) men gjennomfører transaksjoner i Norge og Norden der dette er naturlig for selskapets kunder.